Unngå nybegynnerfeil ved slanking

Det å skulle gå ned i vekt kan virke veldig tøft. Noen ganger føler du at du gjør alt riktig, men likevel uteblir resultatene. Det er en rekke slankekurer og anbefalinger til hva man skal, eller ikke skal, gjøre å finne i ukeblader, aviser og på nett. Problemet er at flere av dem faktisk kan hindre en fra å nå sine mål.

Her er 3 vanlige feil folk gjør når de prøver å gå ned i vekt

 1. Fokuserer bare på hva vekten sier

Det er veldig vanlig at man føler at man ikke går raskt nok ned i vekt, til tross for at man holder seg til en streng kostholdsplan. Problemet er at alt for mange bare fokuserer på hva baderomsvekten forteller. Man må ikke glemme at vekten er bare en indikasjon på hva ens totale vekt er. Når man spiser mindre og trener, legger man på seg muskler, samtidig som man mister fett. Dermed kan vekten i lange perioder forbli den samme, men det betyr ikke at man ikke har tapt vekt. Det betyr bare at man har mistet fett og lagt på seg muskler. Derfor er det alltid viktig å bruke målebånd og ikke bare vekten. Vend deg med å måle mage, bryst, lår og overarmer hver uke. De tallene vil i samråd med vekten fortelle deg hva du egentlig har oppnådd. Husk også at din totale vekt vil bli påvirket av ting som væskebalanse og hvor mye mat du har i systemet. Faktisk kan vekten svinge med opp til 1,8 kg i løpet av en dag, avhengig av hvor mye mat og væske du har konsumert. Pass derfor på at du veier deg på samme tidspunkt hver dag eller uke.

 

2. For mange kalorier

Et kaloriunderskudd er nødvendig for at man skal kunne oppnå vekttap. Dette betyr at du må forbrenne flere kalorier enn du inntar via mat og drikke i løpet av et døgn. Nyere forskning antyder at skal man oppnå et vekttap på 0.5 kilo pr.uke, må man ha et underskudd på 500 kalorier hver dag. Det å skulle beregne kalorier er utrolig krevende og mange bommer stygt. Flere undersøkelser støtter funn som viser at personer som er opptatt av vekttap, ofte bommer med så mye som 1000 kalorier hver dag. Grunnen ligger til dels i at det er vanskelig å beregne antall kalorier på alt man spiser i løpet av en dag og det faktum at mange sunne matvarer som avokado, nøtter og ost inneholder langt flere kalorier enn mange tror. Utrolig viktig er det også å telle kalorier på all drikke. Mange styrer unna brus og juice, men glemmer kaffe og te. En enkel kopp kaffe eller te med litt melk, inneholder fort mellom 120 og 180 kalorier. Er man glad i kaffe latte, hiver man innpå 350 kalorier uten å tenke over det.

For få kalorier
Mange tenker bare kalorier og er av den oppfatning at jo færre kalorier, desto bedre. Sannheten er dog at et kosthold på under 1000 kalorier kan være direkte skadelig og kan forårsake både tap av muskler og redusere stoffskiftet.

 

3. Ikke tren for mye

Skal man redusere vekten må man trene. Så enkelt er det. Det er om man ønsker å tape vekten men opprettholde en sunn kropp. Om man slanker seg uten trening, vil man tape muskelmasse og oppleve en nedgang i kroppens metabolske hastighet. På den andre siden, viser flere studier at overdreven trening er uholdbart på lang sikt og kan føre til stress. I tillegg kan overtrening medføre produksjonen av binyrehormoner. Løsningen er at man finner seg en treningsform man liker og prøver å finne tid til 1-2 timer 3-4 ganger i uken.