Kosthold for diabetikere

Enten du lever med diabetes eller du er i faresonen for å utvikle sykdommen, er det utrolig viktig med et sunt kosthold. Ikke bare vil dette hjelpe deg med å takle sykdommen, men det vil også hjelpe resten av familien din forbedre sitt eget kosthold. Mange tenker at en diett for diabetikere er tungvint, krever mye arbeid og spesialingredienser, men sannheten er at det utrolig lett å komme i gang og de aller fleste av ingrediensene vil man finne på alle supermarkeder.

Her er 9 tips til å få deg i gang

 1.Spis regelmessige måltider

Vi vet det høres enkelt ut, men sannheten er at for alle, ikke bare dem som lever med diabetes, er en regelmessig måltidsplan første steget til et sunnere kosthold. Start med en god frokost som gir deg nok energi til å starte dagen og bestem deg for når du skal spise de neste 5 måltidene i løpet av dagen. Så snart du har holdt deg til planen i et par uker, vil alt annet føles unaturlig.

2.Hold et øye med porsjonsstørrelser

Vær oppmerksom på den samlede porsjonsstørrelsen på maten din. Hvis du prøver å gå ned i vekt, må du kanskje justere den ned litt. Et godt tips er å øke mengden grønnsaker på fatet og spis sakte. Om man lar maten få tid til å komme ned i magesekken, vil mange finne at de blir mett lenge før de tror.

3.Spis nok karbohydrater

Sørg for å få i deg nok karbohydrater hver dag. Sunne kilder inkluderer stivelsesholdige matvarer som frukt og grønnsaker og enkelte meieriprodukter. Som alltid vil karbohydrater påvirke blodsukkernivået, så vær bevisst på mengdene du spiser.

4.Kutt fettet

Alle trenger litt fett og fett i riktig mengde er en viktig del av et sunt kosthold, men sørg for å redusere mettet fett i så stor grad som mulig. Mettet fett er å finne i matvarer som er laget av animalske produkter som smør, ost, rødt og bearbeidet kjøtt, palmeolje, kokosnøttolje, ghee, kaker, bakverk og godteri.

5. Få dine fem om dagen

Ha alltid som utgangspunkt at du skal spise minst fem porsjoner frukt og grønnsaker hver dag. Slik sørger du for at du og din familie får et godt utvalg av vitaminer, mineraler og fiber alle mennesker trenger i sitt daglige kosthold. Frukt og grønnsaker er ofte relativt dyrt, men passer man på og holder seg til den frukt og grønt som er i sesong, kan man spare store summer. Frosne grønnsaker er heller ikke dårlig. Faktisk kan innholdet av vitaminer og mineraler være høyere enn i ferske grønnsaker.

6. Kutt tilbake på saltet

For mye salt har i mange år vært forbundet med høyt blodtrykk, som igjen øker risikoen for diabetes. Voksne bør ikke ha mer enn 1 ts, eller ca. 6 gram, salt per dag, mens barn har enda lavere behov. Det meste av saltet vi spiser kommer fra halvfabrikater, så gjør ditt ytterst for å kutt dem ut. Lag din egen mat fra bunnen av så vet du med sikkerhet hvor mye salt du får i deg.

7. Få fisken på bordet

Fisk, fisk og mer fisk. Fisk er den eneste proteinkilden man kan spise nesten så mye man vil. Så få fisken på bordet og nyt.

8. Spis mer bønner

Bønner og linser er ren supermat, med lavt fettinnhold og mye fiber. Bedre blir det ikke. I tillegg er de billige og fylt med næringsstoffer. De har ingen stor innvirkning på blodsukker og kan bidra til å kontrollere blodfett som kolesterol.

 9.Kutt sukker

Ingen nyhet for noen med diabetes, men er man flink til å kontrollere sitt generelle sukkerinntak, blant annet ved å redusere mengden halvfabrikat man spiser, er det ikke noe galt i å ta seg et kakestykke av og til.