Diabetes: Slik forebygger du sykdommen

Diabetes er en kronisk sykdom som rammer millioner av mennesker over hele verden. Ubehandlede tilfeller kan føre til blindhet, nyresvikt, hjertesykdom og andre alvorlige sykdommer. Før diabetes diagnostiseres, er det en periode hvor blodsukkernivået er høyt, men ikke høyt nok til å bli diagnostisert som diabetes. Dette er kjent som prediabetes. Det er anslått at opptil 70% av personer med prediabetes går videre til å utvikle type 2 diabetes. Heldigvis er det mye man kan gjøre for å unngå dette. Selv om det er visse faktorer man ikke kan endre, som gener, alder eller tidligere sykdom, er det mange tiltak man kan iverksette for å redusere risikoen for diabetes.

 

6 måter å forebygge diabetes

1.Kutt sukker og raffinerte karbohydrater fra kostholdet ditt

Å spise sukkerholdige matvarer og raffinerte karbohydrater kan sette personer i fare for å raskere utvikle diabetes. Kroppen din bryter raskt sukker og karbohydrater ned i små sukkermolekyler, som så absorberes i blodet ditt. Den resulterende økningen i blodsukker stimulerer bukspyttkjertelen til å produsere mer insulin, et hormon som hjelper sukker ut av blodet og inn i kroppens celler. Over tid kan dette føre til gradvis høyere blodsukker og insulinnivå, en tilstand som til slutt kan ende med type 2 diabetes. Mange studier har vist en sammenheng mellom hyppig forbruk av sukker eller raffinerte karbohydrater og risikoen for diabetes.

 

2. Tren regelmessig

Regelmessig fysisk aktivitet kan bidra til å forebygge diabetes da aktivitet øker insulinfølsomheten til cellene dine. Med andre ord, når du trener, krever kroppen mindre insulin for å holde blodsukkernivået under kontroll. En studie blant personer med prediabetes fant at moderat trening økte insulinfølsomheten med 51% og hard trening økte den med 85%. Denne effekten oppsto imidlertid kun på dager hvor personen trente. Dermed er det utrolig viktig at man trener regelmessig og helst hver dag.

 

3. Drikk vann

Vann er uten tvil den mest naturlige drikken man kan drikke. I tillegg til å holde en god væskebalanse i kroppen, hjelper vann en med å unngå drikker med høyt innhold av sukker, konserveringsmidler og andre tvilsomme ingredienser. Sukkerholdige drikker som brus og juice, har vært knyttet til økt risiko for type 2 diabetes i over 20 år.

 

4. Gå ned i vekt hvis du er overvektig

Selv om ikke alle som utvikler type 2 diabetes er overvektig, er flertallet av pasienter det.

Dessuten har de med prediabetes en tendens til å bære overvekt i midtseksjonen og rundt mageregionen. Overflødig fett fremmer betennelse og insulinresistens, noe som øker risikoen for diabetes betydelig. Selv mindre vekttap kan redusere risikoen for diabetes betraktelig.

En studie av mer enn 1000 personer med prediabetes viste at for hver kilo deltakere mistet, reduserte de risikoen for diabetes med 16%, opp til en maksimal reduksjon på 96%.

 

5. Stump røyken

Røyking har vist seg å forårsake, eller bidra til, mange alvorlige helsemessige problemer, inkludert hjertesykdom, emfysem og kreft i lunge-, bryst-, prostata- og fordøyelseskanalen. Nyere forskning knytter nå også diabetes 2 til røyking. I en analyse av flere studier på over en million mennesker ble det funnet at røyking økte risikoen for diabetes med 44% hos den gjennomsnittlige røykeren og 61% hos personer som røyker mer enn 20 sigaretter daglig.

 

6. Følg en lavkarbodiett

Selv om det finnes en rekke dietter som fremmer vekttap, har dietter som fokuserer på lave mengder karbohydrater vist seg å være ekstra gode. Slike dietter har konsekvent vist at de senker blodsukkeret og insulinnivået, øker insulinfølsomheten og reduserer andre kjente risikofaktorer for diabetes. I en 12-ukers studie hvor prediabetiske personer gikk på lavkarbodiett, falt blodsukkeret med 12% og insulin falt med 50%. Hvis du reduserer kaloriinntaket ditt vil blodsukkernivået ikke stige betydelig etter at du har spist og dermed trenger kroppen din mindre insulin for å opprettholde blodsukkeret på et sunt nivå.